arcam

Studio Jaywalk is geselecteerd om het concept voor de tentoonstellingsruimte strategisch en visueel uit te werken tot een ontwerp.

Ontwerpvisie

Het Arcam gebouw is een opvallend volume, een klein icoon in de stad, met een spannend ruimtelijk interieur. Zoals bij de meeste moderne gebouwen ligt de nadruk op de visuele beleving. De akoestiek is bijvoorbeeld geschikt voor muziek in het hele gebouw, maar niet voor de verstaanbaarheid binnen aparte ruimtes. Een blinde die zoals in het boek “architectuur door andere ogen” hier rond zou lopen zou gedesoriënteerd zijn door de gebogen wanden, lichtcontrasten en roostervloer.

Ons interesseert dit fenomeen. “The disappearance of sensory and sensual qualities in architecture” noemt Juhani Pallasmaa het, waarbij de bezoeker gereduceerd wordt tot een toeschouwer die kijkt in plaats van een deelnemer die ervaart. Wij willen kijken of de beleving van het Arcam paviljoen door de tentoonstellings-inrichting verbreed kan worden met wat je hoort, voelt, ruikt.


We zien textiel daarbij als multifunctioneel middel: het kan ruimtes vrij indelen, direct licht verzachten, het lichtniveau dempen, geluid absorberen en het biedt een tactiele ervaring. Gordijnen en hun eventuele vulling hebben ook invloed op de luchtvochtigheid en de gevoelstemperatuur. We verlagen de rails met pendels, waardoor de ruimte scheidende gordijnen op 275cm hoogte hangen onder het schuine plafond. De rails hebben een vaste vorm van halve cirkels, waar binnen diverse soorten ruimte maakbaar zijn. We hebben een palet van diverse soorten stoffen geselecteerd waardoor we kunnen variëren met de eigenschappen. Dit vormt een toegevoegde laag in het ontwerp die het gebouw in zijn waarde laat, versterkt en aanvult. Lichtcontrast verminderen Voor een goed en rustig zicht voor iedereen is het van belang om in een zwart-wit contrast stappen van 30% te werken en om tevens de kleurverzadiging van de kleuren in het gehele concept gelijk te houden.

Modulair, flexibel en uitbreidbaar tentoonstellingsontwerp.
Aansluiting op de ruimtelijkheid van het gebouw.
Eenheid in de materialen stof, vilt, hout, staal.
Verbetering akoestiek door absorberende materialen.
Verbetering algehele oriëntatie in de ruimte
Reductie lichtcontrast.
Afschermbare zones voor geluid en lichtinval. 
Aandacht voor rolstoelhoogte (ogen, handen).

In het ontwerp aandacht voor akoestiek, tactiliteit en het voorkomen van overbelichting, wat in een stalen gebouw met stalen trappen en vooral licht van twee kanten flink aandacht vraagt.

De gordijnen zijn afwisselend en afhankelijk van het geëxposeerde transparant, semi transparant en verdonkerend.

Het baliemeubel is toegankelijk voor staande en zittende bezoekers. De hoogte loopt af. Toegankelijkheid en beschutting waar nodig. Bij binnenkomst ruik je het hout van de balie.

De opstelling biedt ruimte om marquettes uit te lichten en speciaal aandacht te geven. Losse krukjes kunnen overal geplaatst worden. Toegankelijkheid voor een rolstoel blijft gegarandeerd.

De presentatiewand is een lange rol van geperforeerd vilt, waardoor deze geschikt is voor alle soorten papierformaten. De A1, A2, A3 papier formaten worden bijvoorbeeld met papierschroeven bevestigd aan het vilt.

We hebben stoffen van Artimo geselecteerd. Samen omvatten ze een breed palet van de gewenste eigenschappen. We hebben de kleuren voor nu neutraal gehouden. De stoffen zijn in de 1:1 mock-up in de ruimte te ervaren en te voelen. De rails zijn in deze opstelling nu cirkels in schaal 1:2, omdat wij voor nu de focus leggen op de ervaring van de stoffen.
Grace 4431 (Transparant gebreide vitrage, in between transparant) | Sway 6020 (Transparant gebreide vitrage, ultra transparant) | Tune 4530 (Akoestisch Alpha w 0.9 (klasse A), zicht dicht, dubbel face, ribbel) | Sense 6440 (Akoestisch Alpha w 0.9 (klasse A), dubbel face, divider) | Karat 6030 (100% Recycled, restant Svenson garens, filtert licht) | Dual 6530 (Akoestisch & Dim-out Apha w 0,85 (klasse B) matte uitstraling) | Noun 8400 (Akoestisch & Dim-out Apha w 0,75 (klasse C))

De technische realisatie van de montage van de rail: Ivm de schuine stand van het plafond en de maximale 3 meter hoogte stof lengte kunnen we bijvoorbeeld gebruik maken van een Goelst fl ow rail 4100 en de rail op 275cm hoogte van de grond hangen. Aan de rail wordt een pendel bevestigd, wat met een Stas Perlon koord met lus en smartspring aan een haak in het plafond wordt bevestigd.

Schets stalen A3 presentatie systeem met papier gleuf. Voor de lange wand plaatsen we een vilten baan met perforaties. Vrij in de ruimte hangen houten A1 frames bekleed met 5mm vilt. Het frame hangt met een Stas Perlon koord met lus en smartspring aan het plafond.

Schets van het baliemeubel in de vorm van een halve cirkel. De hoogte loopt af en is zo optimaal voor verschillende ooghoogtes.
Hout wordt gekozen op tactiele en geur eigenschappen.

Schets display tafel staand (voor nu cirkel 800mm, hoogte 840mm, voet 320mm), hoogte en breedte in overleg. Staal plaat gevouwen, blad bekleed met vilt of hout. Ruimte voor rolstoel onder de tafel.

Videos kunnen in een afzonderlijke cirkel beluisterd worden. Door goede geluidsdemping heeft de tentoonstellingsruimte weinig last van het geluid. Direct licht wordt gereduceerd. Dit akoestistische gordijn krijgt een vulling van Metisse (isolatie uit textielresten).

Tussen de balustrade en de muur wordt een net gespannen. De maquettes komen op dat net te staan. Bijvoorbeeld Huck Net Knooploos PP netwerk, ø 5 mm, maaswijdte 30 mm. De informatieve A4 bordjes worden aan de railing bevestigd.