19:00 December 7th 2023 in Arcam Amsterdam

The lecture will be held in English.


Barcam is Amsterdam's new monthly architect café, by and for architects and everyone from the construction world in the MRA on the first Thursday of the month.

Theme December 7 'The delayed city'
From December 8, 2023, there will be a new speed limit on most of Amsterdam's streets: 30 km/h. What consequences does this have for the city and the experience thereof? What space is created by driving more slowly? And what does the slowed down city sound like?

Studio Jaywalk has conducted research into 'regaining the traffic space' as a result of this adjustment. Their research is part of the current Arcam exhibition Slow How – spatial relaxation

During Barcam #6, Studio Jaywalk briefly explains their research and we can brainstorm about the design options for the capital.


Visitor info
Date: Thursday, December 7, 2023
Time: walk-in from 6 p.m., registration not necessary!
Location: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Language: English

nieuws

Short lecture:
studio Jaywalks vision on regaining traffic space.

Maquette Reigersbos, Amsterdam

5 februari 2024

Studio Jaywalk is gevraagd om een maquette te ontwerpen en uit te voeren die goed weergeeft waar Reigersbos zich de komende jaren in co-creatie gaat transformeren.

De maquette is gereed en staat in de OBA Reigersbos. Het is voor iedereen toegankelijk.

Opening November 3rd 2023 Arcam Amsterdam

Slow How – Ruimtelijk onthaasten
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: van 3 november 2023 tot eind februari 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Studio Jaywalk in the exposition SLOW HOW
in ARCAM

November 2nd 2023 InnovatieExpo
studio Jaywalk (Florian Eckardt en Ivanka Bakker) in Rotterdam on the exposition InnovatieExpo


OVER-BRUGGEN / BRIDGE THE GAP
Video of the design concepts by Florian Eckardt, Arjen Heus & Ivanka Bakker
3D maquette with design furniture on bridge
Presentation design & participationThe lecture will be held in English.

Opening November 2nd 2023 Van Nelle Rotterdam

Studio Jaywalk is geselecteerd om het concept voor de tentoonstellingsruimte strategisch en visueel uit te werken tot een ontwerp.

July 2023

ontwerpvisie Studio Jaywalk

Studio Jaywalk gaat op zoek naar een sterke interactie tussen het Arcam-gebouw en de vaste opstelling, waarbij zij de nadruk legt op het vergroten van de verblijfskwaliteit voor niet-dominante gebruikers en het creëren van multisensorische ervaringen.

Het Arcam gebouw is een opvallend volume, een klein icoon in de stad, met een spannend ruimtelijk interieur. Zoals bij de meeste moderne gebouwen ligt de nadruk op de visuele beleving. De akoestiek is bijvoorbeeld geschikt voor muziek in het hele gebouw, maar niet voor de verstaanbaarheid binnen aparte ruimtes. Een blinde die zoals in het boek “architectuur door andere ogen” hier rond zou lopen zou gedesoriënteerd zijn door de gebogen wanden, lichtcontrasten en roostervloer.

Ons interesseert dit fenomeen. “The disappearance of sensory and sensual qualities in architecture” noemt Juhani Pallasmaa het, waarbij de bezoeker gereduceerd wordt tot een toeschouwer die kijkt in plaats van een deelnemer die ervaart. Wij willen kijken of de beleving van het Arcam paviljoen door de tentoonstellings-inrichting verbreed kan worden met wat je hoort, voelt, ruikt.

Inclusiviteit dus met de nadruk op beleving door verschillende zintuigen. Door deze zintuigen te integreren in het concept en het ontwerp, wordt de ervaring ook voor een zintuigelijk anders georiënteerde bezoeker evenwichtiger. Het gebouw wordt dan niet alleen toegankelijker maar er ontstaat ook een rijkere belevenis, die past bij de missie van een architectuurcentrum. Architectuur voor alle zintuigen: onze blik scant de ruimte, begrijpt en isoleert visuele informatie maar geluid en geur omringen ons, nemen ons op. In ons ontwerp daarom ook aandacht voor akoestiek en tactiliteit wat in een stalen gebouw met stalen trappen en vooral licht van twee kanten flink aandacht vraagt. Een toevoeging waarna dingen als galm, touch, geur, comfort meer gaan tellen. We verplaatsen tevens de kassa naar de schuine wand. Op die plek komt nu de boekenwinkel, toegankelijk zonder entree.

We zien gordijnen daarbij als multifunctioneel middel: het kan ruimtes vrij indelen,direct licht verzachten, het lichtniveau dempen, geluid absorberen en het biedt een tactiele ervaring. De gordijnen en hun voering/ vulling hebben ook invloed op de luchtvochtigheid en de gevoelstemperatuur. We denken aan rails op het plafond,waardoor diverse soorten ruimte maakbaar zijn. We willen een palet van diverse soorten stoffen selecteren waardoor we kunnen variëren met de eigenschappen. Dit vormt een toegevoegde laag in het ontwerp die het bestaande in zijn waarde laat,versterkt en aanvult.

Met een mockup kunnen we deze aspecten uittesten. We kunnen dan ook diverse mensen ermee in aanraking brengen: werknemers van Arcam, een blinde of slechtziende, iemand in een rolstoel. We hebben die input nodig om onze aannames te kunnen toetsen.

Door de voorbereidingen in het gebouw en de productietijd van het kassameubel en de stoffen parallel te laten lopen ontstaat een haalbare planning.

Arcam ontving 25 inzendingen op de oproep om een visie op een nieuwe vaste tentoonstellingsopzet in te dienen. De kwaliteit was hoog en de ideeën waren divers. Tijdens de selectie heeft de commissie gezocht naar ontwerpers die naar hun inzicht het beste in staat zouden zijn om de vraag van Arcam uit te werken tot een schetsontwerp in de tweede ronde.

Daarbij is vooral gekeken naar de mate waarin de ontwerpers een uitspraak doen over toegankelijkheid als ontwerpopgave, de mate waarin de inzending een visie op tentoonstellingsontwerp betreft en de mate waarin het portfolio aansluit op de ontwerpopgave.

3 bureaus door naar volgende ronde!
1 -
Dérive: Hedwig van der Linden, Kevin Westerveld en Margot De Caster
2 -
Studio Hedwich Hooghiemstra en W-Architectuurstudio - Hedwich Hooghiemstra en Edith Winkler
3 -
studio Jaywalk: Florian Eckardt en IVA - Ivanka Bakker

Open call